Overlijden, wat nu?

Wanneer iemand overlijdt, moet er van alles geregeld worden. Neem gerust eerst even de tijd om stil te staan bij het verlies of om een beetje tot rust te komen. Wanneer u er klaar voor bent, kunt u het beste eerst de huisarts bellen, de mensen in uw directe omgeving informeren en contact met mij opnemen.

De huisarts bellen

Het belangrijkste is dat u contact opneemt met uw huisarts. Hij of zij komt dan langs om het overlijden vast te stellen.

Contact met mij opnemen

Als de arts is geweest kunt u mij bellen, dat mag dag en nacht. Ook als het gaat om een plotseling overlijden en wij elkaar nog nooit hebben gezien of gesproken. We spreken samen af of ik direct bij u kom, of de volgende dag, wat u zelf het prettigst vindt.

Wanneer ik bij u langs kom, nemen we alles rustig door en bespreken we de laatste zorg voor de overledene, de plek van opbaren, de kleding, de keuze voor de dag en plaats van de uitvaart en het drukwerk en eventueel de advertentie. Ik kan u in dit gesprek ook alles vertellen over de mogelijkheden en over het verdere verloop. U hoeft niets zelf te regelen, tenzij u dat graag wilt natuurlijk. De dagen daarna controleer ik hoe het met de opbaring van de overledene is en bespreken we samen al uw wensen voor het afscheid en de ceremonie. Ik sta u met raad en daad bij in dit proces!

Overlijden, wat nu