Veelgestelde vragen

Heb ik een vrije keus voor uitvaartondernemer?

Ja, ongeacht welke uitvaartverzekering u heeft, kunt u zelf kiezen door wie u de uitvaart laat verzorgen. U bent dus niet gebonden aan de uitvaartzorg van de verzekeringsmaatschappij.

Wie bel je na een overlijden?

Het belangrijkste is dat u contact opneemt met uw huisarts. Hij of zij komt dan langs om het overlijden vast te stellen. Daarna kunt u mij bellen en kom ik bij u langs om alles rustig door te nemen.

Wat kost een uitvaart?

Geen enkele uitvaart is hetzelfde. We maken daarom altijd een offerte op maat, zodat u vooraf inzicht heeft in de kosten en nooit achteraf voor verrassingen komt te staan. Gemiddeld genomen kunt u rekenen op een bedrag tussen de 5000 en 8000 euro. Dit is afhankelijk van uw wensen. Kiest u voor een begrafenis, dan komen daar nog kosten bij voor het graf en de gedenksteen.

Hoeveel tijd mag er tussen het overlijden en de uitvaart zitten?

Wettelijk is bepaald dat de uitvaart tot 6 werkdagen na het overlijden kan plaatsvinden. De dag van overlijden telt daarin niet mee. Soms zijn er omstandigheden waardoor hiervan afgeweken mag worden, bijvoorbeeld wanneer een direct familielid in het buitenland verblijft op het moment van overlijden.

Wat moet er na afloop van de uitvaart nog geregeld worden?

Na de uitvaart zijn er nog een paar zaken die aandacht vragen, zoals het versturen van bedankkaarten, het uitzoeken van een gedenkmonument (bij een begrafenis) en de asbestemming (bij een crematie). Een week of drie na de uitvaart kom ik graag bij u langs om dit samen te bespreken.

Krijg ik het as van de crematie meteen mee naar huis?

Nee. Het is wettelijk bepaald dat as een maand bewaard moet worden in een afgesloten ruimte van het crematorium.

Waarom staat er nog geen gedenksteen bij de begrafenis bij het graf?

De grond moet een flinke periode na de begrafenis inklinken, daarna kan er pas een gedenksteen geplaatst worden. Een tijdelijke grafmarkering is wel mogelijk.

Kan ik mijn uitvaartwensen vooraf vastleggen?

Natuurlijk kan dat. U kunt uw wensen tijdens een wensengesprek kenbaar maken of een uitvaartcodicil invullen.

Mag ikzelf helpen bij de laatste verzorging?

Dat mag altijd. De laatste verzorging bestaat uit wassen en aankleden, haren kammen, de overledene in de kist leggen. Hier zijn altijd minimaal twee personen voor nodig.